Koelen en vriezen

Hoeveel scheelt u een zuiniger koelkast?
Een koelkast met A-label gebruikt ongeveer 39% minder elektriciteit dan een vergelijkbaar apparaat met C-label.

Bij de koel- en vriesapparaten zijn er behalve de A-klasse nog twee zuinige categorieën te onderscheiden: A+ en A++. Deze categorieën zijn nog zuiniger. Een A+-koelkast is ongeveer 53% zuiniger dan een koelkast met C-label en een A++koelkast is zelfs 67% zuiniger dan een C-label koelkast. Een koel-vries combinatie met A++-label gebruikt 180 kilowattuur (kWh) per jaar. Een zelfde model met C-label verbruikt 541 kWh per jaar. Door in plaats van een C-label een A++-label koel-vries combinatie te kopen bespaart u gemiddeld 361 kWh per jaar. Op uw energierekening kunt u zelf uitrekenen hoeveel geld u dit scheelt.

Zuinig zijn met energie spaart het milieu en met de steeds stijgende prijzen levert energiebesparing ook u financieel flink wat op. Energie besparen is vaak een kwestie van weten. Onderstaande tips kunt u meteen toepassen, vragen geen enkele moeite en besparen meteen elektriciteit en dus ook geld.

Plaats de koelkast op een koele plaats, niet te dicht bij verwarming, fornuis of de zon. Zet een koelkast met de achterkant minstens 10 centimeter van de muur af. Het apparaat gebruikt minder energie als de warmte die aan de achterkant vrij komt makkelijk weg kan. Houd de achterzijde van de koelkast stofvrij. Open de deur zo min en zo kort mogelijk. Zo gaat er zo min mogelijk kou verloren. Energie bespaart u ook door het apparaat regelmatig te ontdooien (tweemaandelijks of wanneer er een laag ijs opzit). Een koelkast met NoFrost kent geen ijsvorming, houdt u etenswaren langer goed en hoeft u helemaal nooit meer te ontdooien! Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. De kou die vrijkomt wordt gebruikt voor de koeling. Dat bespaart weer energie. Zet de koelkast uit als u deze een tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens vakanties. Zet de deur dan op een kier om schimmels tegen te gaan.

Een slecht sluitende deur lekt energie. Controleer dit door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken en eruit te trekken. Voelt u weerstand, dan sluit de deur nog goed. Het randje rubber langs de deur houdt u soepel door het regelmatig te reinigen met een vochtige doek.

Wilt u zeker zijn, dat u de beste koelkast koopt voor uw persoonlijke situatie? Vraag het uw Witgoed adviseur.
Website door TARGET visuele communicatie